MANIERECUM ARANJAM MASA? 
Zilele minunate de sarbatoare si evenimentele importante din viata noastra sunt presarate cu momente minunate dar si  invitati la fel de minunati. Sa ii primim cu drag in caminele noastre dar si cu eleganta si bune maniere.

Cum aranjam masa? Iata cateva sugestii pentru cei dragi mie, pentru cititorii mei. Sper sa va fie de folos!

Atat masa familiala cat si cea festiva sunt asezate la fel, dar difera numarul farfuriilor, al tacamurilor si al paharelor in functie de felurile de mancare. Fiecare farfurie va fi dublata de o alta care se aseaza dedesubt, pentru serviciu, si care este utilizata doar pentru a pune pe ea farfuria din care mancam. La mesele de fiecare zi ne putem lipsi de cea de-a doua farfurie. 
O masa festiva se prezinta, de obicei, astfel: farfuria pentru primul fel este asezata deasupra farfuriei de serviciu. Pe ea se pune servetul frumos impaturit. Chiflele sau feliile de paine se pun in doua-trei cosulete speciale, repartizate simetric. Locul furculitelor este la stanga farfuriei. Aliniate de la dreapta spre stanga in ordinea utilizarii lor, acestea se aseaza cu dintii in sus. La dreapta, se pun cutitele, cu partea taioasa spre farfurie, tot in ordinea utilizarii - cel mai indepartat este pentru primul fel de mancare, adica pentru peste iar in fata farfuriei sta lingura de supa cu curbura in sus si uneori lingurita de desert ( daca e loc pe masa ). Nu vom aseza niciodata alaturi mai mult de trei cutite si de trei furculite. Restul tacimurilor - linguritele de tort, furculitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masa ci pe o masuta de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la indemana.  
La toate mesele cat de cat solemne este obiceiul sa se schimbe tacamurile dupa fiecare fel de mancare. La o masa mai putin pretentioasa nu vom schimba tacamurile decat daca avem peste. In general vom folosi patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supa, farfuria intinsa si farfuria de desert. Bolurile (castronasele) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la inceput pe masa, ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor care va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport vom aseza, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca utilizam suportul de tacamuri vom pune servetelul la stanga, direct pe fata de masa.
Tot in fata farfuriilor, spre dreapta, este si locul paharelor. Trei tipuri de pahare sunt obligatorii: de tuica, de vin (paharul de vin rosu e ceva mai mic decat cel de vin alb) si de apa. Retineti ca ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Dupa folosire, paharele de tuica se iau de pe masa. Nu va bagati degetele in ele. Folositi neaparat o tava in acest scop. Va scuti de drumuri inutile.
Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele speciale se gasesc pe o masa separata, pe o tava, si fiecare invitat se serveste cu ce-i place. E bine ca sortimentul de aperitive sa fie variat. Sticlele stau si ele la indemina, pe o alta tava. Sampania si coniacul nu se servesc decat la sfirsitul mesei.
Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemina barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Pentru a nu pata fata de masa, sticlele se pun pe o tavita sau pe farfurioare speciale. Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile straine.
Decorarea masei depinde de marimea ei, de rangul musafirilor si de imprejurari. Aproape indispensabile, florile si luminarile vor incanta privirea. Florile trebuie puse in vaze joase ca sa nu-i impiedice pe meseni sa se vada.
Nu vom pune pe masa decat ceea ce poate servi la o intrebuintare imediata. Exceptie fac solnitele si recipientele pentru piper care vor trebui sa fie suficiente (una pentru circa trei - patru persoane). Vom avea grija ca acestea sa nu fie infundate sau umede.
Sa retinem deci ca uleiul, otetul, mustarul, smantana etc. se vor aduce doar daca cineva le cere. Pentru sosuri se foloseste o sosiera. Atentie: sosul nu se pune nici pe friptura dar nici pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, sote de legume etc.) deoarece este inestetic. Sosul se pune in farfurie si se moaie in el bucatelele de carne taiate pe rand. Nu se amesteca tot ce avem in farfurie de la inceput cu toate ca este gustos dar "pasta" obtinuta este imposibil de privit. O data intrebuintata sosiera va fi luata de pe masa.
Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat in parte. Cand friptura este taiata la masa, gazda trebuie sa aiba la indemina tacamuri speciale. E de preferat insa ca aceasta operatie sa fie facuta in prealabil, iar friptura sa fie prezentata felii, pe frunze de salata. In multe tari salata se mananca separat dupa friptura.
Scobitorile nu-si au locul pe masa pentru ca nu se folosesc in public.


Imi doresc sa va fie de folos aceasta pagina. Sa traim si sa ne hranim cu eleganta! 

Un comentariu: