10 apr. 2012


  Cum aleg un parfum?
V-ati intrebat vreodata care este parfumul fericirii? Sau cel al norocului? Dar cel al iubirii? Ar putea avea o aroma fresh, caracterizata prin note de mar verde si citrice racoritoare la care se adauga acorduri florale de nufar, vanilie si mosc. Totul presarat cu mult optimism, veselie, succes si energie pozitiva.

Se stie ca exista sase categorii de esente de parfum – oriental, oceanic, lemnos, fructat, floral si  verde.  Este cunoscut faptul ca atunci cand  alegem un parfum trebuie sa tinem cont de varsta, anotimp si, nu in ultimul rand, de momentul din zi in care il folosim, dimineata sau  seara.

Esenta de parfum este mai  concentrata, aroma acesteia pastrandu-se mai mult in timp, in medie 5 ore, iar apa de toaleta se raspandeste mai repede si de aceea este nevoie sa fie aplicata de mai multe ori in aceeasi zi, mirosul mentinandu-se aproximativ patru ore, multe dintre femei opteaza pentru cea din urma. In timp ce prima poate da dureri de cap, fiind mult prea puternica si prea grea, cea de-a doua relaxeaza si energizeaza.
Testarea parfumului. Pentru a sti in mod corect cum va evolua un parfum pe propria piele, trebuie sa-l aplicati pe zonele de pulsatie (gat, incheietura), apoi sa asteptati intre 30 si 60 de minute. La inceput, se degaja notele volatile, hesperidele. Acestea lasa foarte rapid locul notelor pur florale (trandafir, iasomie, crin...). In fine, la capatul a treizeci de minute, se va revela numai adevarata personalitate a parfumului, personalitatea sa compusa in general din note destul de puternice, dar folosite in cantitati infinitezimale (note animale precum moscul sau ambra, notele gurmande si calduroase, vanilinate, lemnoase). Numai in acest moment se poate judeca cat se va mentine parfumul pe piele, ce alchimie olfactiva are, care evolueaza lejer de la o persoana la alta.
  
Un parfum este o emotie. Parfumul nu se alege numai in functie de calitatea pielii fiecaruia, ci  mai ales in functie de puterea sa evocatoare. 'Mirosul" este unul dintre cele cinci simturi ale noastre, cel mai intim legat de sfera noastra emotionala. La nivel cerebral, acesta este situat in zona limbica, sfera vietii instinctive si sediul memoriei. Un parfum care ne place evoca intotdeauna in mod inconstient momente agreabile din viata. Iar atunci cand schimbam parfumul sau cand alternam intre mai multe parfumuri, acestea raman adesea in cadrul aceleiasi identitati si familii olfactive. 


Tu cum ti-ai ales parfumul?

Carui parfum ii vei fi mereu fidela?

Cat de tare poate dezamagi un parfum?

Ai renunta la parfumul tau pentru...?

4 comentarii:

  1. Super articol !Foarte util :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu inca mai caut parfumul perfect pentru mn

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu imi aleg parfumul doar in functie de preferintele personale, dar intr-adevar este bine de stiut ce parfumuri este mai bine sa purtam si cand (cele florare - vara, cele duci - iarna).

    RăspundețiȘtergere