27 mar. 2012

10 lucruri pe care poate nu le stiai despre GHEISE

  1. Un lucru care ar trebui sa fie stiut despre gheise este acela ca primele gheise au fost barbati. Nu este deloc o gluma! Barbatii “gheisa” erau cunoscuti sub numele de Honko si dansau pentru clientii lor in baruri si restaurante sau in camerele unde se servea ceaiul.
  2. Termenul “gheisa” se traduce prin “persoana care iubeste arta”. Multi sunt de parere ca gheisele sunt de fapt prostituate. Nimic mai gresit. Daca tastati pe google cuvantul “geisha” ceea ce veti gasi este “o femeie de nationalitate japoneza care obisnuieste sa distreze barbatii prin conversatie, cantec si dans”.
  3. Aceste femei erau invatate sa aduca bucurie celorlalti si desi multe erau curtezane, nu erau considerate prostituate. De fapt, multe gheise erau obligate sa participe la ceremonia numita Mizuage prin care unei Maiko (o gheisa aflata in perioada invatarii) ii era cumparata virginitatea de catre cel care oferea cei mai multi bani. Era considerat un gest de onoare in acea perioada.
  4. Unul dintre lucrurile pe care gheisele le invatau la cursuri era acela de a-si pastra intotdeauna anonimatul. Se pare ca acest fapt adauga un tip de mister gheiselor, lucru adevarat.
  5. Momentul in care gheisa serveste ceaiul, iar maneca Kimono-ului ei abia ii descopera incheietura mainii este de o senzualitate inexplicabila. Se pare ca are rolul de a-l starni pe barbat, care vede doar o mica parte din pielea ei alba, visand la mai mult.
  6. Ceea ce le face pe gheise speciale este faptul ca ele te determina sa-ti lasi imaginatia sa zboare, fapt esential al acestei culturi.
  7. Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheise, acestea fiind create sub propriile lor indrumari. Aspectul kimonourilor este diferit in functie de anotimp, dar absolut toate kimonourile sunt realizate din matase. Gheisele petrec aproximativ 2 ore pentru a se machia, a-si aranja parul si a se imbraca in kimono.
  8. Gheisele muncesc in Okyva, unde si locuiesc pana cand patrund in aceasta lume, alaturi de Okasan (matroana lor) si surorile (celelalte gheise). Desi sunt platite pentru treburile de menaj realizate in diferite case, mare parte din banii adusi de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizati  pentru costurile intretinerii Okiva.
  9. In afara naturii sexuale a stilului de viata al gheiselor, nu numai ca ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie sa aiba relatii de lunga durata, atata timp cat decid sa devina gheise. Daca se casatoresc trebuie sa renunte la aceasta meserie.
  10. Astazi numarul gheiselor este de aproximativ 1000-2000, pe cand in anul 1920 erau peste 80.000.

 Adaugat de Razvan Pascu in 22/03/2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu